Çocuklarda Astım Tedavisinin Amacı Nedir?

Temel amaçlar spor dahil normal yaşantının devam ettirilmesini sağlamak ve astım krizlerini önlemektir. Bu amaçlara ulaşabilmek için astım erken dönemde tanınmalı ve tedaviye erken dönemde başlanmalıdır. Astım kısa sürede gelip geçen bir hastalık değildir. Bu nedenle hastanın yakınması olmasa da düzenli doktor kontrolü gereklidir. Tedavi İle Astımdan Kurtulabilir miyim? Tedavi ile astımlıları normal yaşamlarına döndürmek mümkündür. Özellikle çocuklukta şikayetleri başlayan astımlıların bir kısmında ( Hangi çocukta kalıp hangisinde geçeceği şuanki tıbbi bilgilerle maalesef söylenememektedir. Ancak yapılan çalışmaların değerlendirmesinde kabaca çocukluk çağı astımının %50-60 geçebildiği geri kalanında ise sebat ettiği görülmüştür) hastalık erişkin yaşlarda tamamen iyileşebilmektedir. Ancak daha sıklıkla, hastalar hastalıkları ile birlikte yaşamakta; kendilerine önerilen tedavi ve tavsiyelere uydukları oranda önemli bir yakınmaları olmamakla birlikte tedaviyi kestiklerinde bir süre sonra daha hafif olarak yeniden şikayetleri başlamaktadırlar. Nasıl ki yüksek tansiyonu olan bir hasta tuzsuz diyete uyup, ilaçlarını aksatmaksızın aldıkça tansiyonu yükselmemekte ancak, bunlara dikkat etmediğinde tansiyonu nasıl yükselmekteyse astımlılar için de durum benzerdir. Astım Tedavim Ne Kadar Sürecek? Bu soruya herkes için geçerli bir cevap vermek mümkün değildir. Tedaviyle hastalık kontrol altına alındıktan sonra tedavi yavaş yavaş, basamak şeklinde giderek azaltılır ve bazen tamamen kesilebilir. Kesildikten bir müddet sonra şikayetler yeniden başlarsa tedaviye tekrar başlanmalıdır. Bazen ise uzun yıllar, yada devamlı olarak ilaç kullanmak gerekebilir.

Astım nasıl tedavi edilir?

Astım tedavisinin üç ana prensibi vardır. Bunlar korunma tedavisi, ilaç tedavisi ve aşı tedavisidir. Korunma tedavisi nedir? Korunma tedavisi en basit ve en önemli tedavi şeklidir. İlaç gereksinimini de azaltır. Hastalar solunum yolunu tahriş eden maddelerden ve allerjenlerden sakınmalıdır. Korunma Nasıl Yapılır? Bütün alerjik hastalıklarda olduğu gibi allerjenden korunma ilk basamakta yer alır. Allerjenden korunma hastalığın ağırlığının azalmasına ve ilaç kullanımının azalmasına yardımcı olur. Ev tozu akarları, polenler, mantar sporları en önemli allerjenlerdir.

Allerjenlerden Korunma Yolları 

Genel Kurallar:

  1. Çocuğunuzu sigara içilen ortamda bulundurmayın. Camı açık, kapısı kapalı odalar ve aspiratör altında içilen sigara da ev içi ortam kirliliği yapar. SİGARA BALKONDA DAHİ İÇİLMEMELİDİR.
  2. Çocuğunuzu toz, duman, egzoz, sinek – böcek ilacı, çamaşır suyu, parfüm, deodorant, saç spreyi ve boya – badana kokusu olan ortamlardan uzak tutun.
  3. Hava kirliliğinin yoğun olduğu dönemlerde çocuğunuzu mümkün olduğu kadar evden çıkartmayın.
  4. Çocuğunuzu üst solunum yolu infeksiyon hastalığı (grip, nezle) olan kişilerle temas ettirmeyin. Aynı evde yaşayanlardan biri grip olduğunda sık sık ellerini yıkamasını sağlayın.
  5. Doktorunuz tarafından farklı bir öneride bulunulmadıkça herhangi bir yiyecek ve içecek kısıtlaması uygulamanıza gerek yoktur.
  6. Çocuğunuzun oyun oynamasını ve spor yapmasını kısıtlamanıza gerek yoktur.
  7. Nezle, grip, sinüzit gibi üst solunum yolu infeksiyonlarının çocuğunuzun astım şikayetlerini tetikleyebileceğini unutmayın, erken dönemde atak tedavisine başlayın.
  8. Öksürük şurubu, balgam inceltici, öksürük kesici veya söktürücü gibi ilaçları kullanmayın. 

Allerjik rinit ve astımının nedeni polenler (çayır, ot, ağaç tozları), ev tozu akarları, küf mantarları ve kedi – köpek – kuşlardan kaynaklanan allerjenler olabilir. Deri testlerinde bu maddelere karşı allerjisi saptanan hastaların uyması gereken kurallar aşağıda belirtilmiştir. 

  1. Çocuğunuzun kullandığı yatak, yastık, yorganların yün ve kuş tüyü olmaması gerekmektedir. Pamuklu veya elyaf olabilir. Doktorunuz tarafından önerilirse yatak, yastık ve yorganlara akarları geçirmeyen özel kılıflar geçirilmelidir.
  2. Çocuğunuzun tüm yatak takımları haftada bir kez en az 60 derecede yıkanmalıdır.
  3. Çocuğunuzun odasında halı bulundurmayın. Gerekirse pamuklu kilim kullanılabilir.
  4. Çocuğunuzun odasında mümkün olduğunca az eşya bulundurun. Toz tutabilecek kumaş döşemeli mobilya, minder, vb bulundurmayınız. Toz tutan eşyaları kapalı dolaplarda tutun.
  5. Evde nem oranını %50'nin altında tutmak gerekmektedir. Çatı, banyo, lavabo, tuvaletler ve tüm camlarda gerekli izolasyon önlemlerini alın. Evde çamaşır kurutmayın, buhar yapmayın, radyatörlerin üzerine ıslak bez, su kabı koymayın. Evin en nemli yeri banyodur. Çocuğunuzun banyoda kalış süresini kısaltın.
  6. Doktorunuz önermişse, temizlik için HEPA Filtreli vakumlu temizleyici kullanın. Elektrik süpürgesini çocuğunuzun yanında çalıştırmayın, her türlü temizlik çocuğun yanında yapılmamalıdır.
  7. Perdeler yüksek ısıda kolay yıkanabilir olmalı veya kumaş perde yerine mümkünse jaluzi veya Stor kullanılmalıdır.
  8. Tüylü, pelüş, ya da kumaş kaplı oyuncaklar yatak odasından çıkarılmalıdır, çocuk bunlardan ayrılamıyorsa haftada bir en az 60 derecede yıkanmalıdır.  

Polen Allerjisi Varsa:

  1. Evde saksıda yetişen çiçekli bitkilerin poleni yoktur. Ancak polen mevsiminde (özellikle Nisan, Mayıs, Haziran aylarında) çocuğunuzu pikniğe götürmeyin.
  2. Çocuğunuzu akşam saatlerinde dışarı çıkarın.
  3. Çocuğunuzun odasını ve evinizi akşam saatlerinde havalandırın. 

Hamamböceği Allerjisi Varsa:

  1. Duvarlarda ve yer döşemelerinde hamamböceğinin girebileceği tüm çatlak ve delikler uygun şekilde kapatılmalıdır.
  2. Kapı, pencere vb hamamböceklerinin gelebileceği giriş alanlarının izolasyonunu sağlayın.
  3. Açıkta yiyecek  bırakmayın. Yiyecek içeren kapların ağzı uygun kapak veya naylon streç ile kapatılmalıdır.
  4. Evinizi hamamböceklerine karşı ilaçlayın.
  5. Akar allerjisi bölümündeki 5 nolu uyarıya uyun. 

Küf Mantarı Allerjisi Varsa:

  1. Ev içinden küfle kaplı eşyaların tümünü çıkarın. Saksıda yetişen bitkiler küf tutabileceğinden evde bulundurmayın.
  2. Akar allerjisi bölümündeki 5 nolu uyarıya uyun.
  3. Duvarların ve camların küflenmesini önlemek için gerekli temizliği yapın. Rutubetli alanlarda yüzeyleri fayansla kaplamak yararlı olabilir. Duvar kağıtlarının arka yüzleri küf tutabileceğinden kontrol edilmelidir. 

Hayvan Allerjenleri''ne duyarlılığı olan hastaların evinden bu hayvan uzaklaştırılmalıdır. Bu durumda bile hayvana ait allerjenlerin evden temizlenmesi aylar sürer. Bu hayvanın bulunduğu evlere çocuklarınızı götürmeyin.