Astım Nedir ?
 
Soluduğumuz havanın akciğerlere iletilmesini sağlayan bronşların zaman zaman daralması sonucunda nöbetler halinde gelen solunum güçlüğü atakları, öksürük ve hışıltı ile kendini gösteren bir hastalıktır. Astımda solunum yollarının şişmesi ve tıkaçların oluşması sonucu havanın akciğerlere girip çıkması engellenir. Astımlı hastalar çevredeki birçok maddeye astımlı olmayanlara göre daha duyarlıdır. Bu uyarılar hastalarda hırıltı ve öksürüğe yol açar. Doktorlar bazen astım için spastik bronşit, bronşial astım, astmatiform bronşit ya da allerjik bronşit gibi terimler de kullanmaktadır.
 
 
 
Neden Astım olunur ?
 
Astım sadece ırsi ( genetik) veya sadece çevresel nedenlerden infeksiyonlar, allerjenler, vs) oluşur demek yanlış olur. Çünkü astım hastalığı hem ırsi faktörlerin hemde çevre faktörlerinin etkisiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Ailesinde allerjik hastalık olanlarda astım görülme olasılığı daha fazladır. Bir ebeveyninde astım ve allerji öyküsü olan çocukta astım riski %33, her iki ebeveyninde astım ve allerji öyküsü olan çocukta astım riski %60’tır.
 
Astımı tetikleyen faktörler nelerdir ?
 
Alerjenler vücuda allerjik tablolara neden olan maddelerdir. Alerjenler vücuda solunum, sindirim ve deri yolundan girerler. Allerjenler astım atağına neden olan faktörlerden sadece biridir. Evde veya dışarıda birçok allerjen astımı başlatabilir. Bunların önemli olanları: Polenler, mantar sporları (küf), hayvan tüyleri, ev tozu akarları, hamamböceği sayılabilir. Astımı olan herkesin allerjik, allerjik olan herkesin astımlı olması gerekmez Çocuklarda astımın %80’i allerjik nedenlere bağlıdır. %20’sinde ise allerjik bir etken gösterilemez. Erişkinlerde ise allerjik bir nedenin gösterilemediği astımlı vaka oranı çok daha yüksektir.Yani bir çocukta veya erişkinde alerji testinde alerjiye rastlanamaz ise bu astım değildir denemez. Astımda en önemli giriş kapısı solunum yoludur. Solunum yolu ile vücuda giren alerjenlerin başında ev tozu akarları gelmektedir. Ev tozu akarları çocuk astımınında karşımıza çıkan en önemli allerjen gibi gözüksede son yıllarda polen alerjileri ile hemen hemen eşit düzeylerde karşımıza çıkmaktadır. Bunun nedeni ülkemizde ki iklim değişiklikleri olabilir.

Ev tozu akarları özellikle yatak odaları, halılar, ev tozu, tüylü bez oyuncaklar, yatak takımları ve giysilerde yaşarlar. Akarlar tüm yıl boyunca canlılıklarını sürdürdükleri için neden oldukları belirtiler de yıl boyu sürer, belli bir mevsim seçmezler. Ankara ilinde ot, hububat ve ağaç polenleri çok sık görülür. Bu nedenle özellikle bahar aylarında belirtiler çok sık görülür. Ayrıca küfler, hamam böcekleri ve kedi, köpek gibi hayvanların tüyleri ve epitellerine karşı allerji gelişebilir. Astımlı hastalar çevredeki birçok maddeye astımlı olmayanlara göre daha duyarlıdır. Bu uyarılar hastalarda hırıltı ve öksürüğe yol açar peki bu uyarılar nelerdir Bunlar Sigara dumanı, kuvvetli kokular ve parfüm gibi spreyler, ev temizlik malzemeleri, yemek kokuları, boya ve cila kokuları, kömür, tebeşir tozu, pudra gibi diğer kimyasal maddeler ve hava kirliliğidir.